2014

Pupillenkampioenen 2014 Daniël Kutchoukov van SV Almere is Pupillenkampioen van Nederland 2014 geworden. Op de Nationale Pupillendag bij SV De Pion in Roosendaal liet hij er geen misverstand over bestaan wie er de beste was: hij won alle zeven partijen in de categorie F. Miguel Angel Garceran Wang uit Hong Kong (maar met een Nederlandse vader) had zich geplaatst via het ONK en samen met Khoi Pham van VAS Amsterdam (winnaar van de G in 2013) werd hij tweede met zes punten. Ze verloren alleen van Daniël. Ook op het NK E in Waalwijk won Daniël dit jaar en hij is dus ook al de huidige kampioen van Nederland tot en met 10 jaar op basis waarvan hij naar het Europees Kampioenschap mag in Batumi. Daniël was vorig jaar slechts achtste in de G en hij heeft dus een behoorlijke progressie gemaakt. Daarachter maar liefst zeven spelers met vijf punten. Luuk van Steenoven van Kennemer Combinatie (winnaar in de H in 2012) had het zwaarste programma van allemaal en hij werd vierde op WP. Clovis Kien van SSV Klim-Op (woonachtig in Parijs) werd vijfde. Volgens de kenners was het een sterk bezette Pupillendag met opvallend veel sterke spelers en speelsters uit de regio Amsterdam.

Kavya Raulji van Bobby Fischer uit Den Haag werd Pupillenkampioene van Nederland 2014. Vorig jaar was zij het beste meisje in de G. Dit jaar scheelde het slechts een haartje want Selma Bertholee van ENO uit Nijverdal was heel erg dichtbij met slechts een half weerstandspuntje minder dan Kavya. Selma had zich verslikt in de eerste ronde maar ze kwam sterk terug.

Jeugdkampioen en Jeugdkampioene van Nederland tot en met acht jaar 2014 (categorie G) werd Lyne Bruggink van Schaakclub Assen. Een dubbele titel voor Lyne dus, maar de hoogste telt zullen we maar zeggen! Vorig jaar was ze derde bij de meisjes in de H en nu won ze al haar zeven partijen in de G. Wesley Tjong Tjin Joe van SSV Klim-Op verloor enkel van Alexander Rutten. Daarachter kwamen zes spelers met vijf punten en de kleine Kimmily Tran werd derde op SB! Zo waren er twee meisjes bij de beste vijf in de categorie algemeen.

Yichen Han van ESV/JSC De Pionier werd Jeugdkampioen van Nederland tot en met zeven jaar 2014 (categorie H). Ook Yichen won alle zeven partijen en vorig jaar was hij ook al winnaar in deze categorie! Thomas Kutchoukov van SV Almere (broertje van Daniël) verloor enkel van Yichen en hij werd tweede. Thomas is van 2008 en hij mag volgend jaar dus nog een keer meedoen in de H. Daarachter waren er drie sterke dames die het de jongetjes nog heel lastig maakten. Amelia Jonkman (De Wijker Toren), Machteld van Foreest (SV Haren) en Isabella Bertholee (ENO Nijverdal) haalden alle drie vijf punten. Amelia had duidelijk de meeste weerstandspunten en zij werd derde in de categorie algemeen en Jeugdkampioene van Nederland tot en met zeven jaar.

Bekijk de prachtige foto's van Tu Tran en die van de organisatie. De namen van de nieuwe kampioenen zijn bijgeschreven in de eregalerij. Er waren 24 live borden waarmee de 168 partijen gevolgd konden worden op www.livechess.nl.