Pupillendag heeft de primeur van boek ‘Schaakvaderverhalen’

Sake Jan de Boer

Sake Jan de Boer

Het kon wel eens een primeur zijn in de historie van de Nationale Pupillendag: een echte boekpresentatie. Voor ouders en andere aanwezigen presenteert ‘schaakvader’ Sake Jan de Boer zijn boek Schaakvaderverhalen, een bundel die is ontstaan nadat zoon Eelke zeven jaar geleden op de Nationale Pupillendag vanuit het niets Nederlands kampioen schaken bij de zevenjarigen werd.

De veertien verhalen in deze bundelen handelen echter voornamelijk over de schrijver zelf. Met heel wat minder aanleg voor het koninklijke spel dan zijn zoon beleeft hij wonderlijke avonturen aan het schaakbord. Tegen het decor van schaakkampioenschappen in binnen- en buitenland vertelt De Boer zijn verhalen. Over schaken, maar ook over voetbal, WO II, politiek en muziek. Figuren als Sigmund Freud, Johan Cruijff, heavymetal-icoon Lemmy Kilmister en nazikopstuk Reinhard Heydrich passeren daarbij de revue.

De verhalen bieden vaak verrassende invalshoeken, maar zijn tegelijkertijd met een stevige knipoog geschreven. Soms indringend, soms hilarisch, soms ronduit spannend.

Een must-read voor alle schaakouders (met of zonder schaakkennis). Al is het alleen maar omdat dit het enige boek waarin je leest wat het wat het verschil is tussen schaakvaders en schaakmoeders…

Schaakvaderverhalen kost € 14,00.

Tijdens de Chessity Nationale Pupillendag kun je bij Sake Jan een gesigneerd exemplaar kopen.

En Eelke dan?

Eelke is inmiddels 14. Sinds 2010 werd hij nog drie keer Nederlands kampioen in zijn leeftijdscategorie, de laatste keer in april dit jaar op het NK – C, waarmee hij zich voor de tweede keer plaatste voor het wereldkampioenschap. Tijdens de Chessity Nationale Pupillendag komt hij ook in actie. Tijdens de speelrondes assisteert hij de arbiters in de speelzalen. Voorafgaand aan de prijsuitreiking speelt hij in de aula op een groot scherm een Chessity-battle tegen leeftijdsgenoot Jonas Hilwerda, die ’s middags een simultaan verzorgt. Jonas werd in 2011 Nederlands kampioen t/m 8 jaar, werd 2e op het jeugd-NK in 2012 en 2015 en 3e in 2013.

Boekomslag Schaakvaderverhalen

Het boekomslag van Schaakvaderverhalen