Laatste nieuws

Jonge schakertjes rekenen voorgoed af met suf imago

Meppeler Courant, 18 juni. Klik hier om het artikel te lezen.

Een geslaagde dag voor het schaken in Meppel

Da’s Mooi, 18 juni. Klik hier om het artikel te lezen.

De kampioenen zijn bekend!

Mees de Heij van schaakvereniging JSC Magnus Leidsche Rijn (Utrecht) is de Pupillenkampioen van Nederland 2017 geworden. Spannend was dat wel. In de categorie F eindigde niet alleen hij met 6 punten, dat dezelfde deden ook Lauri Maris (Winterswijk) en Ivan Ponomarev (Eindhoven). Na toepassing van het reglement werd Mees de winnaar op weerstandspunten. Lauri was tweede én meisjeskampioen bij de F’s. Ivan kreeg de beker voor de derde prijs mee naar huis.

Bekijk hier de eindstand F

In Categorie G werd Ansh Jakhari uit Spijkenisse de Jeugdkampioen van Nederland 2017 tot met acht jaar. Hij haalde net als Max de Vreugd Pezo uit Amsterdam 6 punten, maar won op weerstandspunten. De derde prijs was voor de jarige (!) Gachatur Kazarjan (Helmond), die op koers lag voor de titel maar deze door verlies in de laatste ronde uit zijn vingers liet glippen. Sophia Jonkman uit Beverwijk werd bij de 8-jarigen de Meisjeskampioene.

Bekijk hier de eindstand G

In de jongste groep, de H’s, was Tommy Grooten uit Eindhoven de beste. Met 6,5 punt was hij duidelijk een maatje te groot voor de rest van veld. Alleen in de laatste ronde speelde hij remise, maar de grote beker was verdiend voor hem. Nummer twee was Aurelia Heukelom (5,5), die daarmee ook voor het tweede jaar op rij meisjeskampioene werd bij de G’s. Op de derde plek eindigden met vijf punten Evan Gelten (Wierden) en Oscar Verwer (Dordrecht), die met exact gelijke weerstandspunten en SB-punten drie andere kinderen met vijf punten achter zich lieten. Jonathan Vijver eindigde in deze groep als vijfde. Door een foutje bij het opschrijven van de eindstanden kreeg echter de nummer zes, Vincent van Rijn (minder weerstands en SB-punten), de beker voor de vijfde plaats uitgereikt. Voor Jonathan is inmiddels een nieuwe beker besteld, die hij zeer binnenkort op feestelijke wijze alsnog uitgereikt krijgt.

Bekijk hier de eindstand H

De kampioenen van 2017 op een rijtje:

Pupillenkampioen van Nederland
Mees de Heij (JSC Magnus Leidsche Rijn)

Pupillenkampioene van Nederland
Lauri Maris (WSG Winterswijk)

Jeugdkampioen van Nederland tot en met 8 jaar
Ansh Jakhari (SV Spijkenisse)

Jeugdkampioene van Nederland tot en met 8 jaar
Sophia Jonkman (Kennemer Combinatie)

Jeugdkampioen van Nederland tot en met 7 jaar
Tommy Grooten (ESV / WLC)

Jeugdkampioene van Nederland tot en met 7 jaar
Aurelia Heukelom (Caïssa)

PGN-bestanden van de liveborden

Van alle partijen die gespeeld zijn op live-borden zijn pgn-bestanden beschikbaar (met dank aan Koos Stolk). Download de bestanden via deze links:

 

Een verslag van rond 5 en 6

Uitzonderlijke Prestaties

Bijzondere prestaties zijn partijuitslagen die opvallen. In het Zwitsers systeem zie je namelijk in de eerste ronde meestal de uitslagen-reeks 1-0 0-1 1-0 0-1 1-0 0-1 1-0 0-1 1-0 0-1… Als een reeks als deze wordt onderbroken, zie je dat snel. Dit hebben we ook gedaan.

 

Ronde 5

Groep H

In de H-groep hebben vier mensen een uitzonderlijke prestatie behaalt. Jonathan Vijver heeft Ching Sui Hu verslagen, Aletta Dekker heeft een punt gehaald tegen Daan Aubel, Kevin Gang heeft Benjamin Koster een ‘0’ gegeven en Eli Hermans won van Daphne Smeets. Mooie prestatie, Jonathan, Aletta, Keven en Eli! Volgende ronde nog een keer, Ching, Daan, Benjamin en Daphne!

Groep G

In de G-groep zijn de vijfde ronde meer twee uitzonderlijke prestaties. Ansh Jakhari heeft gewonnen van Gachatur Kazarjan en Daniella Labruyère heeft een punt behaalt op Alyssa van Bochoven. Goed gedaan, Ansh en Daniella! Volgende ronde opnieuw, Gachatur en Alyssa!

Groep F

In de hoogste groep, groep F, zijn er veel uitzonderlijke prestaties. Mees de Hij heeft van Lauri Maris gewonnen, Ivan Ponomarev heeft Koen Aubel verslagen, Samuel ’t Hart heeft een punt behaalt op Samson Reina, Lan Pham heeft Raffi Mkrtchyan een ‘0’ gegeven, Thomas Otte heeft Jelle van Mullekom verslagen, Iris Roggeveld heeft een zege behaald op Elisa Oostinga, Raidon Shigemote heeft Nore Yeh verslagen en Daniel Yu won van Dieuwke Hatzmann. Goed geschaakt, Mees, Ivan, Samuel, Lan, Thomas, Iris, Raidon en Daniel! Volgende ronde weer een kans, Lauri, Koen, Samsom, Raffi, Jelle, Elisa, Nore, en Dieuwke!

 

Ronde 6

Groep H

In de een-na-laatste ronde in de H-groep behaalden vijf spelers een uitzonderlijke prestatie. Oscar Verwer won van Evan Gelten, Eli Alia Jorritsma behaalde een zege op Ching Sui Hu, Aletta Dekker won van Ralf Sterk, Noor Alkurwi bezorgde Tycho Buitstra een ‘0’ en Mily Song won van Sarah-Joy Koorevaan. Goed gedaan, Oscar, Eli Alia, Aletta, Noor en Mily! Volgende ronde beter, Evan, Ching, Ralf, Tycho en Sarah!

Groep G

In de voorlaatste ronde werd, in de g-groep, 1 uitzonderlijke prestatie: Bram Boom won van Alma Visser. Goed gedaan, Bram! Volgende keer beter, Alma!

Groep F

In de zesde ronde waren er, in de F-groep, acht ‘uitblinkers’. Isaac Visser won van Elysia Feng, Brent Waersegers behaalde een zege op Adinda van Delft, Matteo Patrelli heeft gewonnen van Christiaan Smeets, Lan Pham behaalde een ‘1’ tegen Mathias Freijse, Sven Mewiss bezorgde Raffi Mkrtchyan een ‘0’, David Meijbom won van Samuel Gijsen, Raidon Shigemoto heeft gewonnen van Floris van der Wiele en Daniel Yu won van Christiaan Blom. Goed gedaan, Isaac, Brent, Matteo, Lan, Sven, David, Raidon en Daniel! Nog een ronde, Elysia, Adinda, Christiaan, Mathias, Raffi, Samuel, Floris en Christiaan!

Een verslag van ronde 3 en 4

Uitzonderlijke Prestaties

Bijzondere prestaties zijn partijuitslagen die opvallen. In het Zwitsers systeem zie je namelijk in de eerste ronde meestal de uitslagen-reeks 1-0 0-1 1-0 0-1 1-0 0-1 1-0 0-1 1-0 0-1… Als een reeks als deze wordt onderbroken, zie je dat snel. Dit hebben we ook gedaan.

Ronde 3

Groep H

Ook in groep H zijn uitzonderlijke prestaties behaald. Luna Huang heeft een zege behaald op Ralf Sterk, Aletta dekker bezorgt Jesper Ubbink een ‘0’, Jibbe Allaart won van Benjamin Koster, Jamie Pathuis heeft een ‘1’ behaald op Tycho Bultstra en Bowe van der Wal heeft gewonnen van Daphne Smeets.

Groep G

De goede prestaties in groep G: Joost van Loon won van David Madularea, Sophia Jonkman heeft Mees van Essen een ‘0’ bezorgd, Jeanette Eikelenboom heeft gewonnen van Tjacko Bok en Alma Visser heeft een zege behaald op Alissa van Bochove. Goed gedaan, Joost, Jeanette en Alma! Volgende rondes weer een kans, Mees, Tjacko en Alissa!

Groep F

In de hoogste categorie zijn er weer wat mooie prestaties behaald. Elysia Feng heeft gewonnen van Polle van Arendonk,  Anahit Kazarjan heeft een zege behaald tegen Thijs Hereijgers, Olivia Buinsters heeft Joppe Allaart verslagen, Son Stavenuiter won van Jelle van Mullekom en David Meijboom heeft Elisa Oostingga verslagen. Goed gedaan, Elysia, Anahit, Olivia, Son en David! Volgende keer beter, Polle, Thijs, Joppe, Jelle en Elisa!

 

Ronde 4

 

Groep H

In de laagste categorie zin in deze ronde 3 uitzonderlijke prestaties behaald. Evan Gelten heeft een zege behaald tegen Aurelia Heulekom, Luna Huang heeft gewonnen van Vincent van Rijn en Jibbe Allaart heeft een ‘1’ gekregen door zijn partij tegen Daan Aubel. Goed gedaan, Evan, Luna en Jibbe! Volgende keer weer een kans, Aurelia,  Vincent en Daan!

Groep G

In de middelste categorie zijn deze ronde 5 uitzonderlijke prestaties behaald, Robert Katsorov heeft een zege behaald op David Madularea, Reik Dirksen heeft gewonnen van Timo Elzinga, Jeanette Eikelenboom heeft Melle Jong verslagen, Josefien Vleming heeft Shourya Sangwan een ‘0’ bezorgd en Lavanan Ponnaiya won van Alyssa van Bochove. Goed gedaan, Robert, Reiko, Jeanette, Josefien en Lavanan! Volgende ronde weer een kans, David, Timao, Melle, Shourya en Alyssa!

Groep F

In de hoogste groep zijn de vierde ronde 6 uitzonderlijke zeges behaald. Koen Aubel won van Quint de Jong, Brent Waersegers haalde een ‘1’ tegen Joep Westerhof, Son Stavenuiter heeft Thiemen Dekker een ‘0’ bezorgd, Sven Mewiss heeft gewonnen van Elisa Oostinga, Thomas Otte won van Nora Yeh en Solange Lieuw heeft gewonnen van Raidon Shigemoto. Goed gedaan, Koen, Brent, Son, Sven, Thomas en Solange! Volgende keer weer een kans, Quint, Joep, Thiemen, Elisa, Nora en Raidon!

 

 

Een verslag van de eerste 2 rondes

Uitzonderlijke prestaties

Bijzondere prestaties zijn partijuitslagen die opvallen. In het Zwitsers systeem zie je namelijk in de eerste ronde meestal de uitslagen-reeks 1-0 0-1 1-0 0-1 1-0 0-1 1-0 0-1 1-0 0-1… Als een reeks als deze wordt onderbroken, zie je dat snel. Dit hebben we ook gedaan.

Eerste ronde

 

Groep H

In groep H was de uitslagen-reeks als verwacht. In andere woorden: de betere helft heeft de minder goede helft verslagen. Dit betekend niet dat de minder goeden niet goed hebben gepresteerd. Dit betekent dat de minder goeden niet boven hun verwachtingen hebben gepresteerd.

Groep G

In categorie F zijn er wel wat uitzonderlijke prestaties. Twee mensen hebben (ver) boven verwachtingen gepresteerd. Jibbe Allaart heeft Martijn Weidenaar verslagen en Cecilia Pereira Garza heeft Tycho Bultstra een ‘0’ bezorgd. Goed gedaan, Jibbe en Cecilia! Volgende keer beter, Martijn en Tycho!

Groep F

Nergens wordt de reeks onderbroken, nergens, tot je  bij het laatste bord, bord 27, komt. Op het laatste bord heeft Daniel Yu gewonnen van Mika Venekamp. Dit is de eerste uitzonderlijke prestatie van dit toernooi. Goed gedaan, Daniel! Volgende keer wel een zege, Mika!

Tweede ronde

 

Groep H

In de H-groep zijn, in de tweede ronde wel 6 uitzonderlijke prestaties: Daan Abel heeft gewonnen van Ching sui Hu, Eli Alia Jorritsma heeft gewonnen van Ralf Sterk, Mily Song heeft Vincent Rijn verslagen, Alleta Dekker heeft Tycho Bultsra een ‘0’ bezorgd, Kevin Gang heeft gewonnen tegen Daphne Smeets en Eli Hermans heeft remise gespeeld tegen Jamie Pathuis. Knappe prestaties, Daan, Eli Alia, Ralf, Mily, Alleta, Kevin en Eli! Houd moet, Ralf, Vincent, Tycho, Daphne en Jamie!

Groep G

We kijken voor de tweede keer naar de G-groep. Dit keer zijn er weer meer uitzonderlijke prestaties dan in ronde 1. Melle Jong heeft Yuko Paulzen verslagen, Relko de Jong heeft Nguyen de Phong weten te verslaan, Sanne Roggeveld heeft een ‘1’ gehaald tegen Shourya Sangwan en Bram Boon heeft Abel Zoet een ‘0’ bezorgd. Knap geschaakt, Melle, Relko, Sanne en Bram! Jammer, maar geef niet op, Yuko, Nguyen, Shourya en Abel!

Groep F

We gaan over naar de F-groep. Ook hier zijn wat verrassende uitslagen. Mattias Freijsse heeft Quint de Jong op remise gehouden, Mika Venekamp heeft Thomas Otte verslagen, Son Stavenuiter heeft een ‘1’ gehaald tegen Nicolo Ratti, David Meijboom heeft van Floris van der Wiele gewonnen en Stan Aling heeft Nora Yeh een ‘0’ gegund. Goed geschaakt, Mika, Son, David, Floris en Stan! Volgende keer beter, Quint, Thomas, Nicolo, Floris en Nora!

 

 

 

 

Prijzen en reglement (belangrijk bij gelijk eindigen)

Er zijn in totaal maar liefst dertig bekers te verdelen! In elke categorie, zowel algemeen als bij de meisjes, is er voor de vijf beste spelers een mooie beker.

In het wedstrijdreglement kun je precies nalezen wat er gebeurt bij een gelijke stand.

 

Let op:

Het kan zijn dat je op de pagina ‘prijzen’ nog een oude versie te zien krijgt, waarop beschreven staat wat er gebeurt bij een gelijke eindstand. Die zit dan in de cache van je browser. De KNSB heeft echter een nieuw reglement opgesteld (zie link hierboven). Dit  reglement is leidend bij gelijke stand, dus niet de informatie die nog op die oude pagina staat.

Chessity Nationale Pupillendag officieel geopend

“Welkom, allemaal, welkom, op de Chessity Nationale Pupillendag!” Met deze woorden opende Carolien Pathuis, MSV’s jeugdleidster, de Chessity Nationale Pupillendag. Na een kort verhaal over de hoofdsponsor Chessity en wat facilitaire zaken, gaf ze het woord over aan de hoofdscheidsrechter Hiddo Zuiderweg, die tevens een kort verhaal hield over de schaakfestiviteiten.

20170617_101743

De hoofdscheidsrechter liet KNSB-topman Eric van Breugel het toernooi openen. Het toernooi werd geopend met een knaller! Althans, dat was de bedoeling. “3, 2, 1!” telde Carolien Pathuis hoopvol af. Op de plaats waar normaal ‘0’ was gekomen, kwam nu, in plaats van een knal en confetti, een stilte. “3, 2, ik tel gewoon opnieuw af!” sprak Carolien hoopvol, maar Eric hield de spanning er nog even in om uiteindelijk toch de hele zaal te verrassen: “Knal!” Het toernooi  was geopend. Alle schakers gingen  naar hun plaats toe, waar ze hun eerste tegenstander zouden ontmoeten.

20170617_102113

Welkom, we zijn er klaar voor!

De schaakzalen zijn ingericht, de live-borden zijn aangesloten, de deelnemerstasjes zijn gevuld. Kortom: wij zijn er helemaal klaar voor! Vanaf 9:00 uur gaan de deuren open voor de aanmelding. Tot dan!