In het nevenprogramma van de Chessity Nationale Pupillendag wordt een landelijke voorlichtingsdag (school)schaken met Chessity gehouden. Voor alle ouders, schaaktrainers, schaakverenigingen, leerkrachten en andere belangstellenden.
Bekijk het programma

Schaken op school met Chessity

Wil jij ook graag schaakles op school? Dat kan. Chessity, hoofdsponsor van de Nationale Pupillendag, is de digitale lesmethode waarmee scholen het vak schaken heel eenvoudig kunnen opnemen in het lespakket. In samenwerking met de Koninlijke Nederlandse Schaakbond biedt Chessity scholen de mogelijkheid van een gratis schaakworkshop.

Tijdens deze demonstratieles gaan de leerlingen lekker aan de slag met het programma en krijgt de leerkracht en/of de directeur van de school advies op maat over de beste manier om te beginnen met schoolschaken. De workshop is geschikt voor groep 3 tot en met groep 8. Er kunnen ongeveer vijfig kinderen aan meedoen.

Laat je klas gratis kennismaken met Chessity

Lijkt het jou leuk als er op jouw school zo’n workshop wordt gehouden? Vraag dan (of misschien willen je ouders dat wel doen) aan je juf of meester om jullie school aan te melden voor een workshop. Dat kan door een mailtje te sturen naar Chessity met de naam van de school en een contactpersoon.

Waarom schaakles op school?

Steeds meer scholen beginnen met schoolschaak of willen dit graag doen. Leren schaken biedt kinderen veel voordelen. In 2012 heeft het Europees Parlement heeft een verklaring aangenomen waarin staat dat het goed zou zijn als alle kinderen leren schaken op school. In veel landen is schaken dan ook een vast onderdeel van het lesprogramma.

Kinderen vinden schaken leuk en leren met schaken spelenderwijs hun concentratie te verbeteren. Ook andere educatieve waarden komen bij het leren schaken aan bod, zoals het stimuleren van de creativiteit, het oplossen van problemen en het omgaan met fouten en tegenslagen. Daarnaast helpt schaken bij het trainen van 21st-century skills, de competenties die belangrijk zijn in de huidige kennis- en netwerksamenleving. . En is ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van het kinderbrein.

Lees meer over de voordelen van schoolschaak

Chessity schoolschaken voortgang leerling

Ook als de juf of meester niet kan schaken…

Chessity is speciaal ontwikkeld om het mogelijk te maken dat alle kinderen op alle basisscholen leren schaken. Ook als de leerkracht niet (goed) kan schaken, kunnen de leerlingen met het programma zelfstandig leren schaken.De rol van de docent in deze aanpak is meer die van begeleider en coach. Het programma ondersteunt de docent hierbij met handige tools.

dashboard Chessity voor schoolschaak

Een uitgebreid dashboard geeft de leerkracht inzicht in de vorderingen van de leerlingen.

De voordelen van Chessity:

  • Persoonlijk: interactief leren schaken en oefenen op maat
  • Stimulerend: kinderen ontdekken het plezier van leren
  • Slim: automatisch nakijken, inzicht via dashboard
  • Inclusief: ontwikkeling van 21st-century skills
  • Betaalbaar: past binnen elk schoolbudget

Ontdek het zelfChessity maakt schoolschaken makkelijk

Steeds meer scholen beginnen met schoolschaak of willen dit graag doen. Schaken op school is allang niet meer iets voor alleen de plusklas. Leren schaken biedt álle kinderen veel voordelen. Chessity is de digitale lesmethode waarmee scholen het vak schaken heel eenvoudig kunnen opnemen in het lespakket.

lees meer »


image

Schoolschaken in de media: schaakles is hot!

Steeds meer scholen gaan aan de slag met schaken. Dat blijft ook in de media niet onopgemerkt. Alleen al via Chessity krijgen in Nederland zo’n duizenden kinderen schaakles op school. In de Onderwijsbijlage van het Fries Dagblad legt schaakleraar Migchiel de Jong uit hoe hij de schoolschaaklessen gebruikt om kinderen uit te dagen hun grenzen te verleggen.

lees meer »


image

KNSB-voorzitter geeft 120 kinderen les met Chessity

Marleen van Amerongen is niet alleen de voorzitter van de KNSB, ze geeft ook schaakles op de basisschool van haar kinderen, Daan en Nienke. Tijdens een workshop met Chessity is ze direct enthousiast. “Wat is dit geweldig!”, twittert ze al na een uurtje. “Chessity workshop voor 120 kinderen in 4 uur en ze vinden het super!”

lees meer »


image

Duimen omhoog voor Chessity-demonstratie in Rucphen

“Wauw, ik heb gewonnen”, juicht Isa vanachter haar tablet. Buurvrouwtje Merel deelt haar enthousiasme: “Ik ook, ik ben een level verder.” Op de vraag wat Benjamin van deze schaakles vindt volgt een non-verbaal antwoord, hij steekt direct zijn duim de lucht in. Sfeerimpressie van een schaakworkshop met Chessity in Rucphen.

lees meer »


image

Schaken en het brein: wat leren kinderen van schaken?

Schaken is goed voor je. Daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe zit dat precies? En wat gebeurt er in je brein als je aan het schaken bent? Deze en andere vragen worden beantwoord door professor kunstmatige intelligentie Niels Taatgen en neurowetenschapper Bart Eggens van de Rijksuniversiteit Groningen.

lees meer »


image

‘Dit is de manier waarop kinderen leren!’

“Yeah, ik heb gewonnen! Ik ben eerste!” Juichend gaan de armen omhoog in het computerlokaal van de Beatrixschool in Meppel. Op het beeldscherm zoeft een blauwe raket over de finish. De meester kijkt het grijzend aan. “Dít is het! Dít is de manier waarop kinderen leren. Fantastisch, jullie hebben ze allemaal aan het schaken gekregen!”

lees meer »